Persbericht

Alexander De Croo trapt campagne 'Stop kindhuwelijken' af

Plan België heeft zaterdag, op de internationale Dag van het Meisje, campagne gevoerd tegen kindhuwelijken. Met een massale openingsdans, waar ook vicepremier Alexander De Croo en Plan België-ambassadeur Koen Wauters aan deelnamen werd de campagne “Stop kindhuwelijken” aan het Gentse Sint-Pietersstation afgetrapt.

Alexander De Croo danst op de internationale Dag van het MeisjeAlexander De Croo danst op de internationale Dag van het Meisje

Op de Internationale Dag van het Meisje wordt aandacht gevraagd voor de rechten van meisjes. Wereldwijd hebben meisjes immers elke dag te kampen met discriminatie en geweld.

Naar aanleiding van de Dag van het Meisje lanceert Plan België een nieuwe campagne tegen kindhuwelijken. Met de campagne ‘Stop Kindhuwelijken’ informeert de organisatie het grote publiek over kindhuwelijken en de impact ervan.

Vicepremier en Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, die pas enkele uren voordien zijn eed als minister had afgelegd, kwam de actie steunen: "Een jong meisje dat wordt uitgehuwelijkt, verliest haar haar vrijheid en haar toekomst. Hoe meer mensen opstaan tegen deze aantasting van de waardigheid van jonge meisjes en hoe luider onze stem klinkt, hoe sneller we een einde kunnen maken aan dit onrecht. Als kervers minister van Ontwikkelingssamenwerking zal ik die stem ook internationaal laten weerklinken."

Op de tonen van “Happy” van Pharell Williams deden de minister en zanger-presentator een eerste dansje en riepen mensen aan het Sint-Pietersstation op om niet enkel mee te dansen, maar net als Wauters Plan Ouder te worden.

Enkele feiten

Kindhuwelijken zijn een fundamentele schending van de mensenrechten. Het huwelijk dwingt meisjes om verantwoordelijkheden op te nemen waar ze fysiek en mentaal helemaal niet klaar voor zijn. Meisjes moeten net als jongens eerst naar de lagere en dan naar de middelbare school kunnen gaan. Als ze hun recht op onderwijs realiseren dan is de kans dat ze als kind trouwen quasi nihil.

  • Om de twee seconden trouwt een meisje jonger dan 18. Dat zijn er 27 per minuut.
  • 1 meisje op 9 trouwt zelfs voor haar 15de verjaardag.
  • Kindhuwelijken komen het meest voor in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië.
  • De belangrijkste oorzaak van kindhuwelijken is armoede.
  • Een van de sleutels om kindhuwelijken te stoppen is onderwijs. Geschoolde meisjes hebben 3 keer meer kans om pas te trouwen als ze meerderjarig zijn. Op school leren ze voor hun eigen rechten op te komen, bewuste keuzes te maken, nee te zeggen en te bouwen aan een eigen toekomst. Een goede opleiding geeft hen ook meer jobkansen, waardoor ze minder op een echtgenoot zijn aangewezen. En vrouwen die een inkomen hebben, zullen hun eigen dochters minder snel uithuwelijken.