Persbericht

BeCentral opent deuren in Brussel Centraal

BeCentral, de nieuwe digitale transformatiecampus boven Brussel Centraal, heeft vandaag officieel de deuren geopend. Amper acht maanden na de aankondiging nemen alvast meer dan 25 initiatieven hun intrek in BeCentral. Ze zetten allemaal in op het versterken van digitale vaardigheden en het promoten van digitaal ondernemerschap. Koning Filip was aanwezig bij de officiële opening.

BeCentral is een grassroots initiatief van 28 co-founders uit de Belgische digitale scène en ondernemerswereld, opgericht in februari 2017. De missie is even eenvoudig als ambitieus:  België digitaal vaardiger en ondernemender te maken. Om die doelstelling te bereiken, huisvest en verwelkomt BeCentral voortaan een diversiteit aan (opleidings)initiatieven, projecten en bedrijven die hier elk op hun manier werk van maken. Daarvoor werd de voorbije maanden boven het station Brussel Centraal aan een sneltempo 2.000 vierkante meter aan werkruimte vernieuwd. BeCentral bouwt ook een eigen inhoudelijk programma uit in samenwerking met haar partners.

Versterken digitale vaardigheden

BeCentral wil haar residenten en bezoekers een (leer)traject of verblijf aanbieden dat leidt naar meer en betere vaardigheden, connecties en samenwerkingen, met als gemeenschappelijke deler het digitale en digitaal ondernemen. Iedereen die wil, gaande van burgers - ongeacht leeftijd, opleidingstraject of professionele achtergrond - en bedrijven, kunnen bij kennis opdoen om digitaal een stap verder te geraken. 

“Kortom, wie een bezoek brengt aan BeCentral, een opleiding volgt of er aan de slag is, gaat er qua digitale vaardigheden op vooruit,” vertelt Véronique Bockstal, CEO van BeCentral.

Vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo is één van de drijvende krachten achter BeCentral. Met zijn digitaal actieplan Digital Belgium legde hij mee de basis voor BeCentral. “De digitale revolutie dwingt ons allemaal om anders te werken en te leven. Van heel wat mensen vraagt dat vandaag grote aanpassingen. Ze hebben het gevoel niet mee te zijn of zijn ronduit bang van de verandering. Daarom zet BeCentral in op het versterken van digitale vaardigheden en dat op een laagdrempelige manier. Op die manier maken we mensen sterker zodat ze de digitale veranderingen kunnen omarmen en er zelf ook beter van worden.”

Meer dan 25 initiatieven

Meer dan 25 initiatieven hebben intussen hun intrek genomen in BeCentral. Ze dragen elk op hun manier bij tot het realiseren van BeCentral’s missie. Anne Collet, een van de co-founders van BeCentral en founder van Le Wagon Brussel, is enthousiast over de diversiteit van de initiatieven die voor de BeCentral community hebben gekozen: “We worden soms verward met een co-work space, incubator of opleidingscentrum. Alles bij BeCentral draait rond het vergroten van België’s digitale voetafdruk. Wie daartoe bijdraagt, is welkom. We willen met BeCentral een verschil maken op het terrein.”

"Qua locatie had Becentral niet beter kunnen kiezen dan de lokalen die we vandaag inhuldigen. Gezien de geografische locatie heeft het station van Brussel-Centraal meer dan ooit recht op zijn naam. Het station is gemakkelijk toegankelijk vanuit de rest van de stad, en het is via de trein met de rest van het land verbonden. Zowel letterlijk als figuurlijk bevindt het station zich op het Europakruispunt. Ik wens Becentral, net zoals alle andere start-ups, een groot succes toe", zo zegt CEO Sophie Dutordoir van de NMBS.