Persbericht

Eerst grootschalige test SMS-Alert op Rock Werchter

Vandaag vond op Rock Werchter de eerste grootschalige test plaats van SMS-Alert Werchter. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon waren daarbij aanwezig. SMS-Alert is de nieuwe alarmeringstool om mensen in de omgeving van een noodsituatie via sms te verwittigen van een dreigend gevaar.

De test van SMS-Alert op Rock Werchter was alvast een succes. Alle festivalgangers die zich op de festivalweide van Werchter bevonden kregen rond 15.00 uur een sms-bericht van SMS-Alert. Het massaal versturen van die sms zorgde niet voor verzadiging op het netwerk. Bedoeling was het nieuwe systeem op grote schaal te testen in een levensechte setting.

Sms om chaos te vermijden

De keuze om SMS-alert te testen op een muziekfestival is niet toevallig. De ontwikkeling van het platform voor noodberichten is er immers gekomen na de Pukkelpopramp van 2011. Toen bleek het snel en correct informeren van alle aanwezigen één van de pijnpunten. In 2014 begonnen de eerste proefprojecten, en de verwittiging via sms werd reeds één keer ingezet in een reële situatie bij het vrijkomen van giftige stoffen bij een brand in Zelzate.

Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda en Telecom: “In een crisis of bij een ramp zie je vaak dat mensen weinig informatie hebben en niet goed weten wat ze moeten doen. Dat zorgt voor extra chaos. Met een eenvoudige sms kun je mensen bij een noodsituatie snel op de hoogte brengen over wat er gebeurt en wat ze moeten doen. Dat is het grote voordeel van SMS-Alert. Het is belangrijk om het systeem goed te testen zodat het ook echt werkt wanneer het nodig is.” 

SMS-Alert is een onderdeel van het alarmeringsplatform Be-Alert, een samenwerking van de mobiele operatoren en het crisiscentrum. Burgemeesters, gouverneurs of de minister van Binnenlandse Zaken kunnen via het platform iedereen in de buurt van een noodsituatie op de hoogte brengen van een dreigend gevaar en hen informeren.  Eerder deze maand gaven ministers De Croo en Jambon het startschot voor het nieuwe alarmeringsplatform.

Meer informatie over Be-Alert en SMS-Alert