Achtergrond

Plan voor ultrasnel internet in België

België speelt momenteel een voortrekkersrol in het uitrollen van nieuwe technologieën voor ultrasnel internet. De Belgische overheid moet er alles aan doen om die voortrekkersrol te behouden. Dat kan door de operatoren te stimuleren verder te gaan met de uitrol van een snel en performant netwerk.

Ultrasnel internet is cruciaal voor het laten groeien van de digitale economie en het laten bloeien van de digitale samenleving. De digitale economie is één van de meest dynamische en beloftevolle sectoren qua ontwikkelingspotentieel. Elk jaar verdubbelt het mobiele verkeer, elke twee tot drie jaar het internetverkeer. In Europa werken ruim 4 miljoen burgers in de ICT-sector en jaarlijks groeit hun aandeel met 3 %, ondanks de crisis.

De Europese Digitale Agenda wil tegen 2020 alle Europeanen toegang geven tot internetsnelheden van minstens 30 Mbps, de helft van de gezinnen tot minstens 100 Mbps.

België wil verder gaan. Tegen 2020 moet minstens de helft van de aansluitingen in ons land een internetsnelheid tot 1 Gbps halen. Mobiele breedbandtechnologieën zoals 4G en LTE Advanced moeten zo snel mogelijk uitgerold worden over het gehele Belgische grondgebied. Ook moet er een pro-actief kader komen voor 5G zodat ons land aan de kop loopt bij het Internet-of-everything.

Met 17 concrete maatregelen in 4 thematische actiegebieden wil dit plan de uitrol van ultrasnel internet in België sterk stimuleren.

Lees hier het volledige ‘Plan voor ultrasnel internet 2015-2020’ (PDF)