Nieuws

Reactie op Europese goedkeuring overname Base door Telenet

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo neemt kennis van de goedkeuring van de Europese Commissie voor de overname van Base door Telenet, mits bepaalde toezeggingen. De minister hoopt dat de remedies die de Europese Commissie voorschrijft voldoende zijn voor meer dynamiek op de Belgische telecommarkt en voor sterkere innovatie op de mobiele markt. Hij denkt met name aan het vrijwaren van de rol van de kleinere mobiele virtuele netwerk operatoren en de overname van Mobile Vikings door Medialaan.

De Europese Commissie heeft vandaag groen licht gegeven voor de overname van Base door Telenet. De koper heeft aangegeven om zwaar te investeren in een betere dekking van het mobiele netwerk dat men overneemt. Minister De Croo is tevreden met de aankondiging van extra investeringen. Het belang van mobiel internet zal de volgende jaren alleen maar toenemen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende netwerkinvesteringen gebeuren om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren en de digitale samenleving verder te laten groeien.

Belang van kleine virtuele operatoren voor concurrentie 
Base heeft de voorbije jaren een belangrijke rol gespeeld in de Belgische telecommarkt. De operator stond gekend voor innovatieve aanbiedingen tegen lage prijzen. Daarnaast kreeg een hele reeks kleine, alternatieve mobiele spelers, de zogenaamde mobiele virtuele netwerk operatoren (mvno’s), via Base toegang tot het mobiel netwerk. Die mvno’s zorgden voor een scherpere marktwerking en meer concurrentie.

Minister De Croo heeft de voorbije maanden in contacten met de verschillende betrokken partijen en stakeholders in dit overnamedossier steeds gewezen op de belangrijke rol van mvno’s die via het netwerk van Base actief waren op de Belgische mobiele markt. Zij moeten ook na deze overname van Base hun rol van innovatoren en prijsdrukkers kunnen blijven spelen. Dat was ook de boodschap die minister De Croo gaf aan Europees Commissaris voor Mededinging Vestager.

Verkoop Mobile Vikings
Om groen licht te krijgen van de Europese Commissie heeft Telenet daarom met Medialaan (Jim Mobile) een akkoord gesloten over de verkoop van Mobile Vikings aan Medialaan en het ter beschikking stellen van een deel van de Base-netwerkcapaciteit gedurende 5 jaar. Door de combinatie van Jim Mobile met Mobile Vikings wordt een belangrijke alternatieve speler gecreëerd die zich vooral richt naar digital natives die continu online willen zijn. Minister De Croo is benieuwd welk innovatief aanbod deze nieuwe combinatie zal lanceren om de mobiele markt een extra boost te geven.