Persbericht

België treedt toe tot Europees initiatief supercomputers

België treedt officieel toe tot het High Performance Computing initiatief van de Europese Commissie.  Ons land ondertekende de toetreding vandaag in de marge van de Telecomraad in Luxemburg. Het initiatief van de Europese Commissie wil Europa’s digitale infrastructuur verder uitbouwen en de ontwikkeling van supercomputers in een hogere versnelling brengen.

De Europese Commissie lanceerde hetHigh Performance Computing Initiative op  23 maart  in Rome, samen met Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Italië, Spanje en Portugal.Het project brengt drie verschillende technologieën samen: exascale High Performance Computing (HPC), Big Data en een Cloud ecosysteem.

Supercomputers en netwerken van supercomputers hebben een enorme rekenkracht waardoor ze duizenden keer meer berekeningen kunnen maken dan gewone computers. Ze zijn dan ook uitermate geschikt voor het testen en ontwikkelen van ingewikkelde algoritmes of rekenformules. Zo kunnen supercomputers een grote bijdrage leveren tot het maken van nieuwe virtuele moleculen voor nieuwe medicijnen, het bestuderen van de opwarming van de aarde en klimaatmodellen en het snel in kaart brengen van aardbevingen en epidemieën. Maar evengoed zullen supercomputers in de toekomst unieke bijdragen leveren aan het analyseren van luchtvervuiling, onderzoek naar hernieuwbare energiebronnen en het analyseren van data van auto-sensoren en camera's aan boord van auto’s om zelfrijdende auto’s te ontwikkelen.

Vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo is alvast enthousiast: “België is erg blij te mogen toe treden tot het High Performance Computing initiatief van de Europese Commissie en zeven andere Europese landen. Dit project is een kans om samen te bouwen aan de digitale infrastructuur voor de toekomst. Supercomputers zullen onze economie en onze samenleving grondig veranderen. Denk maar aan de snellere ontwikkeling van geneesmiddelen of innovatief onderzoek naar hernieuwbare energie. Het is belangrijk dat ons land zich aansluit bij de innovatieve voorhoede in Europa.”

België zal twee pleitbezorgers benoemen die zullen deelnemen aan de Europe discussies over het High Performance Computing Initiative. Het doel is om een intra-Belgische coördinatie op te richten die zowel het federale niveau (DTO en Belspo) als de drie regio’s met elkaar verbindt.