Ministerraad

Tijdelijke aanpassing voordelen voor voorafbetalingen

Tijdelijke aanpassing voordelen voor voorafbetalingen

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo laat de voordelen gekoppeld aan voorafbetalingen tijdelijk aanpassen. Dat moet ervoor zorgen dat zelfstandigen en bedrijven die pas later hun voorafbetalingen doen omdat ze vandaag over onvoldoende liquiditeiten beschikken daar niet voor gestraft worden.

Alexander De Croo: “Heel wat zelfstandigen en bedrijven beschikken vandaag over onvoldoende liquiditeiten om hun voorafbetalingen te voldoen. Het zou de wereld op zijn kop zijn, moesten we zelfstandigen en bedrijven straffen met een belastingvermeerdering omdat ze vandaag de deuren moeten sluiten.”

Hogere voordeel derde en vierde kwartaal

Concreet wordt voor vennootschappen het voordeel voor voorafbetalingen in het derde en vierde kwartaal verhoogd. Voor voorafbetalingen in het derde kwartaal stijgt het voordeel van 6% naar 6,75%, voor voorafbetalingen in het vierde kwartaal gaat het voordeel van 4,5% naar 5,25%. Enkel vennootschappen die geen dividenden uitkeren of kapitaalsverminderingen uitvoeren tijdens de periode van 12 maart tot 31 december komen voor deze tijdelijke voordelige regeling in aanmerking.

Voor zelfstandigen stijgt het voordeel gekoppeld aan voorafbetalingen van de personenbelasting in het derde kwartaal van 2% naar 2,25%, in het vierde kwartaal stijgt het voordeel van 1,5% naar 1,75%.

Meer ademruimte

“Met deze tijdelijke aanpassing genieten zelfstandigen en ondernemingen die in de eerste twee kwartalen vroege voorafbetalingen voldoen nog steeds van een voordeel. Tegelijk vermijden we dat wie op dit moeilijke moment niet kan voorafbetalen daar voor gestraft wordt. Deze tijdelijke aanpassing geeft hen meer ademruimte,”besluit minister De Croo.