Persbericht

Vicepremier De Croo bespreekt situatie in DRC met Congolese bisschoppenconferentie

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van de Congolese bisschoppenconferentie (CENCO), waaronder Mgr. Marcel Utembi, aartsbisschop van Kisangani en voorzitter van de CENCO.

Minister De Croo drukte tijdens het gesprek zijn erkentelijkheid uit voor de belangrijke rol die de Congolese bisschoppenconferentie recent heeft gespeeld in het vermijden van geweld in DRC en het tot stand brengen van een inclusief politiek compromis, het Nieuwjaarsakkoord. Door een gebrek aan implementatie van het akkoord is men evenwel opnieuw beland in een negatieve spiraal.

Minister De Croo benadrukte tijdens het onderhoud het belang van een democratische transitie via eerlijke verkiezingen. Een realistische verkiezingskalender met respect voor de principes van het Nieuwjaarsakkoord is daarbij van belang.  Daarnaast moet er tevens worden toegezien op de onafhankelijkheid van de electorale commissie, het openen van de politieke ruimte, het garanderen van de vrijheden en het respect voor de mensenrechten.